Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Helende orgaanmeditatie voor gezondheid, harmonie en regeneratie

| Geen reacties

Onze organen zijn een deel van ons lichaam en functioneren in het ideale geval zonder dat we daar iets voor hoeven doen. Toch zijn ze gevoelig en kwetsbaar. Ze zijn verbonden met onze ademhaling, onze gevoelens en onze gedachten, en reageren zowel op een uiterlijke als innerlijke belasting die ons uit balans brengt.

Heb je ooit wel eens bewust liefdevol aan een van je organen gedacht of je handen bewust op de plaats gelegd waar het orgaan in je lichaam ligt? Meestal nemen we onze organen pas waar als ze niet meer functioneren, als pijn of een onprettig gevoel ons op een belasting of ziekte wijst. Dat kun je beter voorkomen.

Hoe kun je dat voorkomen?

Dit kun je in eerste instantie bereiken door stress te verminderen en door te leren je emoties te beheersen en ze op gepaste manier te uiten, zodat ze niet in het lichaam worden opgeslagen. Maar kan dat ook altijd? En hoe leer je bewust met je emoties om te gaan?

Stressreductie en leren bewust met emoties om te gaan is een goede eerste stap, maar bepaalde vormen van belasting lijken we niet helemaal weg te kunnen houden. Omdat er veel negatieve en (zelf)destructieve gedachten en patronen zijn, waar we ons niet van bewust zijn.  Die we niet onder controle lijken te hebben terwijl ze toch een grote invloed hebben op ons lichaam. Ook kunnen genetische aspecten, ongezonde voeding, ziekten en andere noodlottige gebeurtenissen een belastende rol spelen.

Misschien is het onmogelijk om alle belasting te vermijden die ons lichaam en onze organen uit balans brengen. We kunnen er wel wat tegen over stellen. We kunnen onze organen wel die verzorging en aandacht geven die ze nodig hebben.

Hoe kun je dat dan doen?

Door je organen en het fantastische werk dat ze voor je doen die aandacht te schenken die ze verdienen. Organen reageren net als mensen, kinderen en planten positief op aandacht. De geestelijke mogelijkheden ( lees: je gedachten ) waarmee je op je lichaam kunt inwerken zijn misschien wel groter dan je denkt. Dan verzorg je je organen met je eigen innerlijke krachtbronnen en vervorder je  daarmee je algehele gezondheid.

Het zorgt ervoor dat je organen goed voor je blijven werken, dat ze gezond, vitaal en goed functioneren. Het zorgt ervoor dat je je organen helpt om zichzelf te regenereren en dat je weet wat je kunt doen om bij ziekte genezing te bevorderen.

Volgens Hilda Nowotny – auteur van het boek ‘Helende orgaanmeditatie’ kun je je organen verzorgen en de invloeden van negatieve gedachten, gevoelens en andere vormen van belastingen eenvoudig tegen gaan met  lichaamsmeditatie, helende klanken en  visualisatie.

Voor elk orgaan zijn er diverse varianten, zodat er altijd een voor jou jou passende manier is en je zo ook afwisseling kunt aanbrengen in het oefenen.  Gaandeweg zul je door uit te proberen zelf ontdekken wat het beste bij je past.

Volg je eigen weg

Met de oefeningen leer je om op een gezonde manier met je lichaam en organen om te gaan en kun je deze voor jezelf verder ontwikkelen. Het boek geeft je een mooi leidraad en voorbeeld van hoe je dat zou kunnen doen. Volg vooral ook je eigen weg en intuïtie.

Het is niet alleen helend en een prachtige vorm van preventieve gezondheidszorg! Deze manier van zelfzorg zorgt er ook voor dat je met je eigen innerlijke krachten aan het werk gaat. Het zal je leren om steeds meer te vertrouwen op je eigen innerlijke genezingskrachten en je innerlijke leiding.

Je kunt zelf en je organen gezond en vitaal houden of helpen om te herstellen. Je leert hoe je je organen zowel geestelijk als energetisch kunt voeden en verzorgen zodat je de invloeden van negatieve gevoelens,  gedachten en andere vormen van belasting tegen gaat. Ze werken ontspannend of juist activerend, stimuleren de zelfgenezende kracht van je lichaam en helpen je om in balans te blijven. Met als eindbestemming regeneratie, gezondheid en harmonie in lichaam en geest.

Er kan van alles loskomen

De oefeningen kunnen een losmakend en reinigend effect hebben op je organen en je lichaam, waardoor er bijvoorbeeld emoties naar boven komen. Laat je daardoor niet afschrikken, maar aanvaard het liever als een reinigingsproces dat je maar beter zoveel mogelijk kunt toelaten.

Het zijn emoties, die door het orgaan zijn opgeslagen, die door je lichaamsgeheugen nu weer naar de oppervlakte worden gebracht. Het kan ook voorkomen dat je orgaan zich ziekten uit het verleden herinnert, waardoor deze herinneringen weer voelbaar voor je worden. Ook dit maakt dan deel uit van jouw genezingsproces.

Als er innerlijke beelden bij je naar voren komen, weet dan dat zij een vorm zijn waarmee je lichaam tot jou spreekt. Dit is precies wat er ook vaak gebeurt na een behandeling of consult, waarin alles wat aan de oppervlakte komt, wordt uitgenodigd om naar boven te komen, gestimuleerd vanuit de kracht en aanwezigheid van het NU. Zodat het losgelaten kan worden door het toe te laten. Op deze wijze kan er steeds meer ellende je lichaam en energieveld verlaten.

Grenzen

Raadpleeg bij klachten wel altijd je huisarts. En ga vooral zorgvuldig met je zelf om , let goed op je grenzen bijvoorbeeld als het erg ongemakkelijk voor je wordt. Probeer eerst  het gevoel op te heffen door bewust te ademen. Maar als dat niet lukt, breek dan de oefening af en glimlach nog eens liefdevol naar je hele lichaam voordat je terugkeert in het hier en nu. Je kunt er altijd later weer op terugkomen. Vertrouw erop dat je organen zelf heel goed weten wat ze moeten doen voor hun gezondheid.

Houd je lichaam gezond !!

Het is onze eigen taak om onze organen gezond te houden, te ontlasten, te versterken, te ondersteunen en verzorgen. Als je bewust en met een liefdevolle intentie aandacht aan een van je organen besteed, wekt dit een helende en harmoniserende resonantie in de organen en in jezelf op.

Met de eenvoudige oefeningen uit het boekje van Hilda Nowotny kun je direct aan de slag met de heling en reiniging van jouw lichaam en organen. Echt een aanrader !! Ook met kinderen kun je er zelf iets leuks van maken. Je zult je nog verbazen over de verbeeldingskracht die hierbij naar boven kunnen komen. Echt de moeite waard om het ook eens een keer te proberen !!

Een klein voorproefje uit het boek: Glimlachend door je organen reizen

Begin met bewust adem te halen (stap 1). Een bewuste ademhaling zorgt gelijk voor een hogere afstemming. Dat kun je doen door bewust adem in te halen en weer bewust adem uit te halen:

Stap 1:  Haal bewust adem in en uit

‘Ik adem in’ – op je inademing en ‘Ik adem uit ‘ op de uitademing  (3 – 5 maal)

Daarna kalmeer en ontspan je je lichaam en zeg je ongeveer 5 ademhalingen lang in het ritme van je ademhaling in jezelf (stap 2 ).

Stap 2:  Kalmeer en ontspan

‘Ik kalmeer mijn lichaam’ – op je inademing en ‘Ik ontspan mijn lichaam – op de uitademing (3 tot 5 maal)

Dan begin je je reis. Je begint bij je hersenen en reist door naar beneden naar je blaas toe. Denk elke keer liefdevol  aan het betreffende orgaan en laat elke keer een echte glimlach zien op je gezicht. Laat de energie van je glimlach zich in je organen verspreiden. Je kunt hierbij volledige zinnen gebruiken, maar ook alleen een korte vorm. Je volgt bij elk orgaan het ritme van je eigen ademhaling en spreekt zowel op je inademing als op je uitademing in jezelf de zinnen uit.

Stap 3 – lach elk orgaan liefdevol toe

 •  IN:  Ik begroet mijn hersenen
 •  UIT: ik lach mijn hersenen liefdevol toe

Korte versie: Hersenen begroeten – Hersenen toelachen

 • IN:  Ik begroet mijn ogen
 • UIT:  Ik lach mijn ogen liefdevol toe

Korte versie: Ogen begroeten – ogen toelachen

 • Schildklier  –  begroeten en toelachen
 • Longen en bronchiën  –  begroeten en toelachen
 • Hart  –  begroeten en toelachen
 • Slokdarm  –  begroeten en toelachen
 • Maag  –  begroeten en toelachen
 • Lever en gal  –  begroeten en toelachen
 • Milt en alvleesklier  –  begroeten en toelachen
 • Nieren  –  begroeten en toelachen
 • Darmen  –  begroeten en toelachen
 • Voortplantingsorganen  –  begroeten en toelachen
 • Blaas  –  begroeten en toelachen

Stap 4 –Word je bewust van je hele lichaam voordat je weer terugkomt in het NU

Word aan het eind van deze reis weer heel voordat je terugkeert in het hier en nu en zeg in het ritme van je ademhaling in jezelf:

 • IN: Ik lach mijn hele lichaam toe
 • UIT: ik lach mijn Innerlijk Wezen toe

In het boek zelf staan specifieke oefeningen voor de verschillende unieke organen. Je kunt in deze meditatie ook zelf bekijken wat elk orgaan nodig heeft. Is dat het toelachen? Is het een reiniging? Zie dat dan voor je. Is het heling? Geef jezelf  dan  (je orgaan) heling, door je voor te stellen dat je je orgaan in je handen houdt bijvoorbeeld. Door een bepaalde kleur weg te laten stromen en er een nieuwe voor in de plaats te laten komen. Of met behulp van een klank. Dan adem je in en op de uitademing maak je een geluid, de trilling die dat geluid maakt, zorgt dan voor heling. Je kunt ook alles wat er nodig is voor het orgaan naar het orgaan laten toekomen. Dat laat je dan gewoon gebeuren. Probeer het eens uit en doe wat er in je opkomt. Het gaat erom bij alles wat je doet, dat je er met je volledige aandacht bij bent en je lichaam rustig blijft waarnemen.

Voor kinderen

Ook voor of met kinderen kun je hier actief mee aan de slag gaan, zodat alle opgekropte en vastzittende emoties, herinneringen en zelfs ziekte naar boven mogen komen en kunnen oplossen. Ze trillen dan als het ware het lichaam en energieveld uit. Het is niet alleen helend maar vooral ook heel erg leuk om samen te doen!

Maak er vooral iets leuks van. Begin met ontspannen door te doen wat je misschien altijd doet, vlak voor het slapen gaan. En begin dan eens met een orgaan, bijvoorbeeld de lever en teken de omvang van een orgaan met je vinger op het lichaam van je kind en zeg  welk orgaan dit is. Hoe ziet deze er uit, vraag je dan. Is er veel rommel? Mag er wat opgeruimd worden? En hoe doe je dat dan? Of heeft het een kleur? En is dat een fijne kleur?  Dit zijn vragen die je kunt stellen en waar je op in kunt spelen. Wat heeft dit orgaan nu nog nodig? Een douche? Dan mag het nu helemaal schoongespoeld worden. Een kleur?  Welke zou er beter passen? Of het een klank nodig? Zullen we dat eens proberen? Adem maar diep in en maak een geluid op je uitademing. Stop er maar in wat nodig is of laat het me maar horen.

Op deze wijze ga je het hele lichaam door, de inwendige organen, maar ook de huid of spieren kun je meenemen. Wat je maar wilt. Praat vooral veel met je kind en laat zelf met oplossingen komen. Dit is niet alleen helend, maar ook heel erg leuk om samen te doen. Als je kind mee wilt werken.

Mocht dat laatste niet het geval zijn, dan stap je zelf in de energie van je kind en doe je het zelf. Daarvoor kun je dan ook weer de oefeningen uit het boek van Hilda Nowotny gebruiken.

Liefde is een helende kracht

Houd van jezelf. Houd van je lichaam. Houd van je organen. Voed je organen en ga er mee om zoals je met iemand omgaat van wie je houdt. Als je dit nog een beetje vreemd vindt, bedenk dan eens hoe het voelt als je je liefde aan jezelf geeft. Hoeveel goeds er terugkomt als je vreugde uitzent en hoe goed het me doet als je vol vreugde je leven leidt.

Wat je aan liefde en vreugde uitzendt, kun je ook naar binnen in je eigen lichaam sturen en zo kun je voor een passende positieve resonantie zorgen. Lach je organen toe en je organen lachen terug.

 

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.