Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Kindermassage

Je kind masseren is leuk en rustgevend. Kinderen raken er meer ontspannen van, slapen beter en krijgen meer zelfvertrouwen. Massage maakt kinderen sterk en minder kwetsbaar. Door een massage wordt het immuunsysteem versterkt, stress neemt af en er treedt diepe ontspanning op. Het is heel waardevol voor de groei en ontwikkeling van je kind én voor het contact tussen jou en je kind als je het zelf doet. Het is daarmee ook een waardevol hulpmiddel voor ouders om kinderen te helpen omgaan met stress op een gezonde en liefdevolle manier.

Kindermassage is geschikt voor kinderen vanaf ± 3 jaar tot 15 jaar en is zeker aan te raden voor:

 • kinderen met ADHD, ADD of PDD-Nos
 • Drukke of stille, teruggetrokken kinderen
 • kinderen die vaak klagen over vermoeidheid, buikpijn, obstipatie en/of hoofdpijn
 • kinderen met concentratieproblemen of faalangst
 • onzekere kinderen
 • kinderen die snel boos of verdrietig zijn
 • kinderen die niet lekker in hun vel zitten
 • kinderen die in bed plassen
 • kinderen die slecht (in) slapen

Kindermassage is dé manier om ontspanning aan te leren aan baby’s en kinderen. Door al op jonge leeftijd te beginnen met masseren, leert je kind de indrukken die hij/zij overdag op doet te verwerken en los te laten.

Kinderen die regelmatig liefdevol worden aangeraakt groeien en leren beter en zijn socialer. Door liefdevol aanraken maakt men namelijk een ‘feel-good’ hormoon (oxitocine) aan. Daardoor neemt de hoeveelheid adrenaline af. Veiligheid en ontspanning nemen toe. Dit zijn de voorwaarden voor het goed kunnen opnemen van nieuwe informatie. Massage draagt daarmee bij tot een betere concentratie en ontwikkeling en versterkt de balans van je kind.

Effecten massage:

 • het verwerken en loslaten van de emoties van de dag
 • minder stress in het lijf, meer ontspanning en rust
 • je geeft door massage stevigheid, geborgenheid en veiligheid
 • bevordering van spijsvertering, verminderen van darmkrampen/buikpijnklachten
 • bevorderen van het in- en doorslapen
 • het immuunsysteem wordt versterkt
 • het brengt (zelf) vertrouwen en maakt minder kwetsbaar

De duur van de massage is ongeveer 30 / 45 minuten, in aanwezigheid van een ouder/verzorger. Je kunt ook een afspraak maken om zelf je kind te leren masseren.

‘Oh mama, ik heb toch zo heerlijk geslapen vannacht, dat komt door jouw voetenmassage. Ik had er ook zulke mooie dromen bij. ‘ (Jip, 6 jaar)

Door de massage komt je kind weer in contact met zichzelf. Je zult merken dat kinderen zelf heel goed weten wat ze nodig hebben, ze zullen er om gaan vragen. De ene keer voelt je kind zich direct weer fijn en op een ander moment kunnen er emoties naar boven komen, die dan alsnog los mogen, gewoon door deze er te laten zijn.

Kindermassage in combinatie met aromatherapie

Als massage van het lichaam of de voeten wordt gecombineerd met aromatherapie, dan bereik je de meest totale werking van beide kwaliteiten: de kwaliteiten van de etherische (kinder)oliën en de kalmerende werking van aanraking activeren en ondersteunen het vermogen dat je kind van nature heeft om zichzelf weer in balans te brengen.

Binnen de aromatherapie worden essentiële oliën gebruikt ter bevordering van de gezondheid. Deze oliën zijn afkomstig van heilzame planten en kruiden. Ze hebben allemaal hun eigen specifieke kwaliteiten. De therapeutische eigenschappen van deze oliën hebben invloed op het menselijk lichaam, zowel psychisch als fysiek.

Deze oliën worden via de huid opgenomen en komen terecht in de bloedbaan. Op die manier hebben essentiële oliën hun uitwerking op het hele lichaam en op alle organen. De oliën worden langzaam opgenomen door het lichaam, dit proces kan soms wel 24 uur tot 36 uur duren. De moleculen van de oliën worden via longblaasjes in de longen opgenomen door het bloed. En het bloed wordt dan via de bloedsomloop naar het hart vervoerd en zo door het hele lichaam getransporteerd.

Aromatherapie staat bekend om het subtiele vermogen. Juist het subtiele niveau van de oliën sluit mooi aan bij het werken met (gevoelige) kinderen. Het is een mooie ondersteuning binnen therapie of massage. In de praktijk is reeds gebleken dat aromatherapie effectief is bij het oplossen van problemen als bedplassen, boosheid, angsten, spijsverteringsklachten en onrustig slapen.

Omdat gevoelige kinderen vaak zelf wel weten wat ze nodig hebben, mogen zij meestal hun eigen geur uitkiezen. En het klopt gewoon altijd!

Steeds vaker combineer ik de op voor handen zijnde behandelingen met elkaar, omdat ze elkaar versterken en aanvullen. En omdat ik me af stem op dat wat je kind nodig heeft. Ik volg daarin alles wat ik doorkrijg.

Ervaringen

Door aanraking worden kinderen uitgenodigd om te ontspannen. Als je daarbij de juiste punten aanraakt, kunnen onverwerkte ervaringen op eenvoudige wijze worden losgelaten. Het helpt je kind om weer terug te komen bij zichzelf en emoties een plek te geven, geeft meer zelfvertrouwen en rust.

Als je zelf met masseren begint, zul je merken dat je kind er om gaat vragen. Naast een kindermassage van hoofd naar voeten om de doorstroom en het loslaten van prikkels te stimuleren is er ook een voetenmassage die de chakra’s masseert om je kind te kalmeren. Zeer geschikt als kinderen helemaal vol lijken te zitten en zich opeens heftig gaan gedragen: dan zijn ze uit balans.

‘Sinds de massage van afgelopen dinsdag is Anne veel rustiger en minder boos. Het slapen gaat nu ook makkelijker. Ze vertelde me dat ze graag nog wel een keer graag wil langskomen.’ (Anne, 4, heftig en druk gedrag).

Roos is sinds jouw massage veel beter aanspreekbaar en duidelijk minder boos. Rustiger en lekkerder in haar vel.’

Door aanraking én de werking van essentiële oliën keert een kind weer naar zichzelf terug. Het is mogelijk dat dan juist dat naar boven komt, wat los mag.

‘Toen ik mijn zoontje na de massage van vandaag naar bed bracht, voelde hij zich vanuit het niets lijkt het wel, opeens heel angstig. ‘Mama, ik ben zo bang,’ zegt hij. Ik blijf bij hem, omhels hem in het nu, zodat ik hem help dit gevoel er te laten zijn. Het duurt maar even en dan valt hij in slaap. De volgende ochtend voelt hij zich rustig en is hij meer in balans. Het lijkt er ook op dat zijn gezonde vechtlust weer terug is, terwijl hij voor de behandeling nergens meer toe te zetten leek zijn.’

De voetenmassage stelde deze jongen in staat angsten naar boven te laten komen, die los mochten. Als je als ouder je kind daarin mindfull kunt bij staan en alles aanwezig laat zijn, dan wordt je kind uitgenodigd ook deze emotie van angst los te laten door aanvaarding. En je zult daardoor weer meer zien van het kind dat het altijd is geweest.

faces-767335_1920

 

Contact

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.