Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Ouderconsult

De begeleiding van een hoogsensitief kind is anders en vraagt in alle heftigheid soms best veel van ouders. Uiteindelijk wil elke ouder dat zijn kind opgroeit in (zelf)vertrouwen en een gezonde eigenwaarde. Maar doordat deze kinderen zoveel voelen en zulke intense ervaringen hebben, lijkt dat niet altijd zo vanzelfsprekend te zijn. Bovendien komt dat bij deze kinderen vaak erg nauw kijken. Meestal ontdek je gaandeweg wel wat jouw kind nodig heeft van jou, ook al gaat dat ook niet altijd zonder slag of stoot. Daarnaast hebben we vaak ook nog eens te dealen met een wereld die nog niet helemaal klaar is voor deze mooie kinderen die anders zijn en wat anders nodig hebben. En durf jij het zelf wel anders te doen, terwijl de maatschappij niet begrijpt dat je het zo anders doet.

Gelukkig zijn er steeds meer kinderen die anders zijn, die om een groter bewustzijn vragen en daarmee ook om een andere benadering. Zij dagen ons uit. 

De begeleiding van een hoogsensitief kind loopt als een rode draad door afspraken heen en maakt onderdeel uit van die afspraken. Dan gaat het over het hoe je omgaat met je kind. Daarnaast help je je kind bij het verankeren van sessies en bij interventies bij bijvoorbeeld overprikkeling. Ik maak daarbij gebruik van diverse interventietechnieken uit Kind in Evenwicht (van Carla van Wensen) en de MBL (movement bases learning) eventueel gecombineerd met energiewerk en (kinder)massage.

Je kind daagt jou ook uit

Je kind brengt jou ook naar een Hoger Bewustzijn en daagt je uit om je eigen lasten, pijn en triggers los te laten zodat je vanuit verbinding je eigen hoogsensitieve kind kunt begeleiden naar zelfvertrouwen en een gezonde eigenwaarde toe. Dat doen we o.a. met bijvoorbeeld een spiegelsessie, een consult, een individuele familieopstelling of een persoonlijk traject. 

Van tijd tot tijd geef ik bewustzijnscursussen voor ouders gericht op spiegelgedrag en Interventies bij Overprikkeling. Volledigheidshalve wijs ik je hier ook graag nog naar mijn online workshop Heel Jezelf – Heel je Kind, waarin je zelf aan de slag gaat met helingen voor je kind. 

Het gaat om hulp voor je kind en om hoe je met je kind omgaat, als ook om je eigen persoonlijke ontwikkeling. 

Begeleiding

Mijn begeleiding is vooral gebaseerd op de principes van Bewust Ouderschap (en Mindful Ouderschap) en de Natuurkundige Levenswetten, waarbij je observeert en aanvoelt wat jouw kind nodig heeft van jou. Het leert je om op een andere manier te kijken naar het gedrag van je kind of het nu gaat om angstig en teruggetrokken gedrag of heftig naar buiten tredend gedrag, waardoor jij je kind bewust ondersteunt, wat het ook laat zien, zonder alles goed te keuren. Tegelijkertijd nodig ik je vaak ook uit om naar jezelf te kijken, want ook dat is Bewust Ouderschap.

Daarnaast reik ik je tips, tools en methoden aan die je kind helpen. Bijvoorbeeld bij het verwerken van de vele prikkels waar ze mee te maken krijgen. Daarmee ben jij zelf diegene die jouw kind uitnodigt alle opgedane prikkels en vastzittende emoties weer los te laten. Het zal de band tussen jou en je kind versterken en waar nodig herstellen.

En ondertussen nodig ik jou ook uit om volledig in verbinding te komen met jezelf. 

Wat kun je verwachten

 • Ondersteuning bij jouw eigen specifieke hulpvragen;
 • Begeleiding volgens de Universele Levenswetten.
 • Leren omgaan met de hoogsensitiviteit van jouw kind, zoals bijvoorbeeld het omgaan met angsten en andere heftige emoties;
 • Begeleiding bij en verwerken van de vele prikkels of bij een verstoorde prikkelverwerking;
 • Het anders durven doen en leren vertrouwen op je eigen capaciteiten;
 • Diverse andere ondersteunende technieken, methoden en visualisaties bij bijvoorbeeld onzekerheid, faalangst, perfectionisme, slecht slapen en een sterke eigen wil.
 • Hulp voor jouzelf als ouder bij je eigen persoonlijke ontwikkeling en bij het loslaten van je eigen pijn en onverwerkte ervaringen. 

Je eigen ontwikkeling - wat je echt moet weten !!

 • Je eigen persoonlijke ontwikkeling is als een basis voor de begeleiding van je kind;
 • Wanneer je je getriggered voelt in bepaalde acties, gedrag en emoties van je kind, dan heb je zelf nog te dealen met onverwerkte ervaringen die aangekeken willen worden;
 • Wanneer je je geraakt voelt, wil je eigen pijn aangekeken worden, eerder is je kind niet in staat de spiegel die je wordt voorgehouden, los te laten;
 • Orde in je eigen basissysteem en dat van je huidige gezin is een basisvoorwaarde voor balans. 

Ervaringen

Elk kind reageert anders en dat is logisch ook, want elk kind is uniek. Je zult jezelf nog wel eens gaan verbazen en je verwonderen over dat wat je kind je laat zien als het zich goed voelt. Je zult ook merken dat je kind zelf gaat vragen om wat het werkelijk nodig heeft.

Je eigen verbinding, jouw oprechte aandacht en aanraking bijvoorbeeld door (kinder) massage zorgt ervoor dat een kind weer terugkomt bij zichzelf. Dat zorgt voor een veilig gevoel, zodat emoties geuit kunnen worden en daarmee ook losgelaten en er een gezonde basis ontstaat voor de ontwikkeling van een eigen identiteit.

Soms voelt een kind zich direct al weer prettiger en soms komen naderhand emoties naar boven. Wees blij. Dan mogen deze alsnog verwerkt worden en hoeft het niet meer in het systeem van je kind opgeslagen te worden. Dan staat er weer opluchting en is er overduidelijk een stap gezet. 

Carina over haar zoon: ‘Hij is veel opener en intenser geworden’

‘Ik heb een heel ander contact heb gekregen met mijn kind. Het is veel opener en intenser geworden. Hij lijkt ook veel rustiger geworden en stabieler. Ik heb geleerd om anders naar zijn gedrag te kijken en weet nu dat er altijd een reden is voor welk gedrag dan ook, en daarom kan ik er nu anders mee omgaan. Wat me opvalt, is dat hij nu precies lijkt te weten wat hij nodig heeft en daar vraagt hij dan om.’  (Xander, 7 jaar)

Jip (6 jaar): ‘Ik heb toch zo heerlijk geslapen vannacht’

‘Oh mama, ik heb toch zo heerlijk geslapen vannacht, dat komt door jouw voetenmassage. Ik had er ook zulke mooie dromen bij….. ‘ (Jip, 6 jaar)                                                                  

Nadia over haar begeleiding: ‘Ik zie het bij mijn beide kinderen terug, ze zijn veel openen geworden”

‘Het is best bijzonder te noemen :-), na jouw afspraak zijn er bij mij echt wat dingen aan het veranderen, ik voel echt diep van binnen dat ik ze vertrouwen meegeef. Wat mij ook meer rust geeft is dat ik niet meer continu aan het balanceren ben in aandacht voor mijn jongens. Het grappige is dat ik het bij mijn beide kinderen terugzie, ze zijn veel opener geworden! Dank je wel!’

Chantal over zoon Max: ‘Hij had weer kleur op zijn wangen’

‘Mijn zoon vraagt regelmatig om en voetenbadje of massage. Heerlijk vindt hij dat. Laatst bracht ik hem naar bed en bleef nog even bij hem liggen – zoals hij dat altijd zo graag wil. Hij voelt zich, vanuit het niets lijkt het wel, opeens heel angstig. ‘Mama, ik ben zo bang,’ zegt hij. Ik blijf bij hem, omhels hem en laat alles er maar gewoon zijn. Verder doe ik niets, ik ben alleen maar aanwezig in het moment en zeg dat het heel normaal is om wel eens bang te zijn, dat heel veel mensen dat hebben. Het duurt maar even en dan valt hij in slaap. De volgende ochtend voelde hij zich weer fijn en had weer kleur op zijn wangen.’

De grootste stap

Er is veel, heel veel wat je kunt doen voor je kind. Om je kind te ondersteunen en begeleiden in een wereld die overweldigend kan zijn. Gaandeweg zul je merken dat je kind de grootste stappen gaat zetten als jij jezelf doorontwikkelt en afrekent met je eigen verleden. 

Contact

Als ouder heb je de schone taak om als een stevige baken achter je kind te staan. Je helpt je kind vooral door het zijn van een positieve stuw en door het bieden van prettige voorwaarden. Je kunt je kind niet gelukkig maken, maar je kunt wel gelukkige voorwaarden bieden.

Heb je hier nog vragen over of wil je graag een afspraak maken, klik dan hier. Je bent van harte welkom.