Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Vergevingssessie

Vergeven is iets anders dan verzoenen, je hoeft het niet bij te leggen. Het is een innerlijk proces waarbij je de ander niet nodig hebt.

Wanneer je iemand kunt vergeven, voel je jezelf lichter. Vergeven doe je niet voor de ander, maar voor jezelf. Vergeving verruimt je hart.

Vergeven betekent niet dat je iets goedpraat of vergeet, maar het betekent vooral dat je je eigen emotionele reactie van de gebeurtenis af haalt. Vergeven is het loslaten van de lading die op het gebeurde zit. Wanneer je die emotie kunt loslaten en kunt begrijpen waar jouw reactie vandaan komt, dan pas kun je oprecht vergeven. Vergeven doe je met je hart en maakt je leven lichter.

Liefdevolle houding

Na vergeving kun je de gebeurtenis in een breder perspectief plaatsen. Wanneer je in staat bent een stapje terug te doen en te kijken naar wat er werkelijk is gebeurd, ben je in staat om te vergeven. Wanneer je in staat bent je eigen pijn en gekwetstheid opzij te zetten en vanuit een liefdevolle houding het gedrag van de ander te bekijken, op zielsniveau, kun je leren waar het vandaan komt. Dan kun je echt bewust vergeven.

10 inzichten die je helpen bij het vergeven

  1. Vergeven doe je voor jezelf. Boos zijn of blijven op iemand of in de slachtofferrol blijven hangen kost jou zelf veel energie. Wanneer je kunt vergeven en de boosheid loslaat (vaak is die op onbewust niveau nog steeds aanwezig), voel je je lichter en vrijer.
  2. We zijn allemaal menselijk. Iedereen maakt fouten en niemand is perfect. Vaak is het niet de intentie om je te kwetsen, het was alleen het gevolg. Soms zitten mensen zo vast, dat ze zichzelf zijn kwijtgeraakt.
  3. We handelen allemaal vanuit onze eerdere ervaringen. Wanneer je begrijpt wat iemand eerder heeft meegemaakt, hoe hij is opgevoed en waar zij is opgegroeid, kun je iemands gedrag vanuit een breder perspectief zien. Het maakt het makkelijker te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet.
  4. Vaak hebben mensen helemaal niet door dat ze je kwetsen. misschien konden ze zich op dat moment niet anders gedragen (en ook dat heeft een oorzaak), of waren ze zo druk met zichzelf bezig dat ze niet in de gaten hadden wat ze deden.
  5. Kijk ook naar je eigen emotionele reactie. waar komt die heftige reactie vandaan? Heeft het wel met de situatie te maken of zit er iets onder vanuit je jeugd of misschien een eerdere relatie?
  6. Bedenk dat wat iemand zegt of doet, vaak niet met jou te maken heeft, maar meer iets met zichzelf.
  7. Vaak is het voorval al lang voorbij, maar houden we de energie in stand doordat we er aan blijven denken en boos blijven, terwijl er in het heden niets meer gebeurd …
  8. Erken dat de gevoelens die je nu ervaart, niet door wat je twee minuten of tien jaar geleden is aangedaan. Je kunt vervelende gebeurtenissen in het verleden niet veranderen, maar wel de hoeveelheid ruimte die zij in het heden innemen.
  9. Als je je richt op je gekwetste gevoelens geef je degene die je heeft gekwetst alle macht over je. Sluit dan liever je ogen, haal een paar keer bewust adem in en uit en denk dan aan een plek of persoon waar je van houdt (in andere woorden richt je aandacht op je hart).
  10. Verander liever je verhaal, praat niet meer over het verleden, over hoe iemand jouw leven heeft verwoest. Praat liever met trots over wat je hebt bereikt om het te herstellen of los te laten. Daarmee plaats je jezelf niet langer in de slachtofferrol (hoe logisch dat soms ook lijkt te zijn).

Hulp

Soms lijkt vergeving te heftig of zelfs onmogelijk te zijn. Dan kun je wel wat hulp gebruiken. Zeker als het om je ouders gaat. Toch kan de liefde in jou pas na vergeving weer helemaal doorstromen. En als je dat lukt bij je ouders, dan lukt dat bij iedereen (zie ook persoonlijk traject).

In een sessie mag je zelf eerst ontladen op diverse niveaus (fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel en onbekend niveau), starten we met zelfvergeving om daarna tot vergeving over te gaan. Waar nodig wordt de ziel in plaats van de persoonlijkheid vergeven.

De oorzaak, de stress, de spanning, alles en iedereen die er mee te maken heeft gehad, alle ervaringen, alle overtuigingen, alle angsten, alles wat gedacht is door jezelf en door anderen en alles wat niet benoemd is, maar waar je toch last van hebt ondervonden wordt uit je systeem gehaald. Uiteindelijk blijft er liefde over en ontstaat er, hoe ondenkbaar soms ook vooral opluchting. En dan is het aan jou wat je er mee doet.

Contact