Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Hoe je jezelf gezond kunt houden

| Geen reacties

Als je je gezond voelt, stroomt de energie lekker door je heen. Als je je daarentegen moe of uitgeput voelt, veel hoofdpijn en andere spanningspijnen hebt, spijsverteringsproblemen, hoestklachten en aanverwanten – om maar eens even wat te noemen – dan kun je er haast wel van uit gaan dat de energiestroom in jou geblokkeerd is geraakt.

Naast ons fysieke lichaam hebben we ook een energielichaam en een energietransportsysteem: de meridianen, de onzichtbare energiebanen die door ons heen stromen. Er zijn 14 hoofdenergiebanen, die zorgen voor de transport van energie. Deze energiebanen verbinden vele energiepunten met elkaar. Dat zijn honderden kleine reservoirtjes van nog subtielere energie, die in het oppervlak van de huid liggen (bron: Werken met energetische geneeskunde van Donna Eden met David Feinstein).

Deze punten staan in de Chinese geneeskunde bekend als acupunctuurpunten en kunnen met behulp van naalden of fysieke druk gestimuleerd worden om energie vrij te maken (blokkades op te lossen) of deze beter te verdelen. De acupunctuurpunten liggen in het huidoppervlak, maar de meridianen zelf liggen wat dieper in het lichaam en lopen door organen en spiergroepen heen. De meridianen vormen de energetische bloedsomloop van het lichaam.

Ik heb gemerkt dat als je bij bepaalde klachten na een sessie de juiste drukpunten stimuleert, klachten sneller verholpen kunnen worden,  sneller lichter worden en  verdwijnen. Het is dan de combinatie van het begrijpen waarom die klacht er is alsmede het stimuleren van de geblokkeerde energiestroom die er voor zorgen dat het het proces zich versnelt en er daadwerkelijk veranderingen optreden.

In mijn zoektocht naar bepaalde drukpunten bij fysieke klachten ben ik een 3-tal drukpunten tegengekomen, die een hele fijne combinatie vormen voor zowel je hoofd, je hart als je buik. Als je deze 3 drukpunten dagelijks 2x stimuleert, zal de energiestroom in deze gebieden beter worden. Het zorgt ervoor dat de energie of goed blijft stromen en dat je gezond blijft, of dat je klachten verlichten of verdwijnen. Het worden ook wel de anti – aging punten genoemd. Door dit te blijven doen zorg je ervoor dat de energie goed kan blijven doorstromen en dat je je goed voelt. Of op z’n minst beter.

Drukpunten

Het eerste punt waar het hier om gaat, is de Dikke Darm 4. Dit punt is het punt voor je hoofd, nek en schouders en voor vele andere pijnklachten, zoals kiespijn, maagpijn, zweten en spijsverteringsklachten. Het is het algemene punt voor pijnklachten en zorgt ervoor dat je je hersenen scherp houdt, waardoor je beter kunt denken en je geheugen op pijl wordt gehouden. Goed dus bij concentratiestoornissen.

Anderen geven aan dat dit punt ook verbonden is met de energiebanen voor de longen en het immuunsysteem en zal het bewerken van deze energiebanen stimulerend zijn voor de ademhalingsfunctie van de longen en het immuunsysteem en kan buikpijn verzacht worden.

Voor mij is het vooral het punt van het hoofd en ervaar ik minder spanning in nek en schouders en voel ik mij heerlijk rustig, alsof de spanning van me afglijdt. Het punt ligt op het vlies tussen je wijsvinger en duim, tussen de botten in (zie foto). Voor een optimaal effect stimuleer je dit punt een paar minuten lang door er stevig op te drukken.

Het tweede punt is het Pericard 6. Dit punt staat vooral voor levenskracht. Het stimuleert je longgebied en zorgt ervoor dat de energie in je borst vrij rond stroomt. Het hoort bij de kringloopmeridiaan en wordt ook wel hartbeschermermeridiaan genoemd. Wordt vooral gekozen bij misselijkheid (en reisziekte) en ongemak in de borststreek (goed voor hart- en vaten).

Het punt ligt op je pols, op 3 vingers vanaf je polslijn (zie foto). Eerst druk je stevig op het punt om het vervolgens even te ontspannen en over te gaan tot een zachtere druk, dat wissel je steeds af totdat de energie weer fijn doorstroomt.

Het derde punt is Maag 36 – het punt voor je buik, je spijsvertering. Het ligt op de buitenkant van je been, vier vingerbreedtes onder de knie (zie foto). Het masseren van dit punt heeft invloed op de energiebanen van de milt en maag en leidt dan ook tot een gezonde spijsvertering.

Het punt bevindt zich 4 vingers onder je knieschijf, net langs het bot aan de buitenkant. Goed voor maag- en darmklachten, luchtwegaandoeningen, hoofdpijn, psychische stoornissen, oorpijn en ook spier en gewricht problemen en urologische problemen.  

Dikke Darm 4

Pericard 6

Maag 36

Kleine moeite

Misschien lijkt het ingewikkeld en denk je dat het je veel tijd kost. In de praktijk valt dat erg mee. Sinds ik deze punten dagelijks stimuleer vlak voordat ik ga slapen, slaap ik heerlijk door, heb ik een regelmatige stoelgang en heb ik meer energie. Het proberen waard, niet waar?

Werkt dit niet voldoende of is er wat meer nodig?

In dat geval wil ik je graag wijzen op de mogelijkheid van een behandeling op fysieke klachten en (chronische) ziekte. Er is zoveel meer te doen dan veel mensen denken. Er is zoveel meer dan alleen een bestrijding van symptomen vanuit het Medische Circuit. 

Mocht je daar interesse in hebben, kijk dan eens hier bij de mogelijkheden van begeleiding en heling bij fysieke (ziekte)klachten en kies voor een behandeling of een fysiek (begeleidings) traject. Dat is ook mogelijk bij emotionele en mentale klachten(patronen) zoals depressie, burnout en extreme moeheid. 

 

Bronvermelding:

http://fanofhealthyplan.nl/heb-je-weleens-pijn-deze-drukpunten-op-de-meridianen-helpen/

http://www.qi-of-life.nl/2015/01/Waarom-prik-je-dat-punt-Pericard-6

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.