Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

De Kracht van je Eigen Transformatie

| Geen reacties

Als hoogsensitief persoon is het soms best een uitdaging om een dag goed door te komen, in die zin dat je sterk verankerd bent en blijft in je eigen lichaam. Dat je je goed voelt over jezelf, de ander en je leven en goed blijft voelen, ook aan het einde van de dag in plaats van moe of zelfs uitgeput te zijn.

Dat heeft te maken met het feit dat we maar al te vaak bloot worden gesteld aan vele interne en externe prikkels die we in ons systeem opnemen. We worden daarin niet alleen geconfronteerd met onze eigen sterke emoties, gedachten en onderliggende overtuigingen, maar ook met die van anderen waarbij we vaak de neiging hebben die energie ook in ons eigen energieveld te absorberen. Los nog van alle andere prikkels die op ons worden afgeschoten, een drukke agenda en weinig tijd om tot rust te komen om wat voor reden dan ook. Dat kan anders!

woman-1869583_640

Aan de ene kant heb je te maken met gevoelige sensoren waarmee je veel en meer waarneemt, maar daarvoor hoef je eigenlijk alleen maar wat meer rust te nemen zodat je kunt ontspannen en ontladen, waardoor je jezelf ook weer kunt opladen. Het schiet er wellicht vaak ook bij jou bij in, maar toch heb je die rust en ruimte nodig om alles te verwerken. Je voelt namelijk veel meer, je voelt intenser en je reflecteert diep. Je denkt dus veel na over alles wat er gebeurt, analyseert de boel omdat je het wil begrijpen, maar kan er ook in blijven hangen als je iets vervelend vindt of je getriggerd voelt. Dan ontstaan er van die malende gedachten, waar je steeds weer naar terugkeert en die een soort herbeleving veroorzaken. Je kunt immers zo goed invoelen. Uiteindelijk zorgen die gedachten en herbelevingen er alleen maar voor dat je je steeds beroerder gaat voelen.

Aan de andere kant heeft het er ook mee te maken dat je je veel sneller en dieper geraakt voelt door woorden, situaties en gedrag van een ander, daar waar een niet of minder sensitief persoon zo overheen stapt op makkelijker andere keuzes maakt en de schouders ophaalt.

Sensitief of niet: we zijn uiteindelijk zijn we allemaal verantwoordelijk voor onszelf, voor ons eigen gedrag én voor ons eigen gevoel. Als je alles voelt en doorleeft wat je tegenkomt, heb je de Kracht van je Eigen Transformatie te pakken.

We hebben met onszelf te maken

We hebben namelijk in dit grote geheel voornamelijk met onszelf te maken, met degene wie je bent en je eigen gevoeligheid. Je voelt intenser, woorden komen (veel) harder binnen, sferen voel je vaak feilloos aan en als je niet oppast, loop je daar aan het einde van de dag volledig op leeg. Dan denk je misschien dat dat met het gedrag van de ander heeft te maken of met je eigen gevoeligheid. Dan wordt je boos, verdrietig of voel je je bijvoorbeeld onbegrepen en niet gesteund. Vaak hebben we dan de neiging om in ons schulpje te kruipen of heb je het gevoel dat de ander je leegzuigt, maar dat kan helemaal niet, alleen als jij dat zelf toestaat en laat gebeuren.

Vervolgens vinden we er wat van, gaan we die ander liever uit de weg, maar komen dan hetzelfde type mens wel weer ergens anders tegen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor dominante mensen, mensen die het altijd beter lijken te weten, die zichzelf altijd op de borst kloppen, die altijd vooraan staan, de mond open hebben, je van advies willen dienen. Of je zit in relaties (of vriendschappen) waarin geen ruimte is voor jouw verhaal omdat de ander altijd in het drama zit en ga zo maar door.

We gaan het dus uit de weg of we richten ons juist volledig op de ander en proberen die ander te veranderen,  bijvoorbeeld als we vinden dat we te weinig aandacht of liefde krijgen. Dat doen we vooral omdat we onszelf goed willen voelen. We willen ons niet alleen voelen of afgewezen. We proberen onze behoeften opgevuld te krijgen, willen de ander veranderen of hebben alleen maar kritiek.

Je vindt er wat van en wil (het gedrag van) de ander veranderen omdat het hard bij je binnenkomt. Je richt je hierin vaak volledig op de ander. En ook als je jezelf terugtrekt, vind je wat van (het gedrag van) de ander. In beide gevallen zet je een bepaald veld neer van weerstand, waarop je alleen maar meer ‘vervelend’ gedrag aantrekt. En het maakt hierin niet uit of je jezelf uit of niet, het wordt altijd gevoeld.

Hoe anders zou het zijn als ...

Hoe anders zou het zijn als je oké zou zijn met jezelf en je eventuele gevoeligheid. En hoe anders zou het zijn als je de ander aanvaart, als je elkaar niet meer hoeft te begrijpen, er niets meer anders hoeft te zijn en er  niemand meer hoeft te veranderen.

Hoe anders zou het zijn, als je er niet meer voor weg hoeft te lopen, wegkwijnt of in de aanval of verdediging hoeft te gaan. Wat als alles oké is – zonder dat je overigens alles goed hoeft te keuren – en je alles wat je voelt, door je heen laat gaan. Dan ben je in het Nu en in balans en wordt alles anders. En ook dat wordt heel sterk gevoeld als je gevoelig van aard bent. Dat is geluk.

Dan is je hoogsensitiviteit vooral een prachtige eigenschap met prachtige kwaliteiten en ga je het leven werkelijk aan. ‘Hier ben ik, ik ben ok en ik ga het aan, kom maar op’ is dan wat je uitstraalt. En ‘jij bent ook oké en alles wat ik daarbij voel, hoort bij mij. Jouw emoties zijn van jou, evenals jouw pijn en ik stuur je alle goeds’ zal maken dat alles anders wordt.

Heb vrede met jezelf

Als jij tevreden bent en in vrede leeft met wie je bent, kom je in een stuk zelfaanvaarding terecht en verander je je eigen uitstraling. Dan is dit gewoon wie bent, wat je voelt, wat je doet, hoe je reageert.

Ook als je je alleen voelt, boos bent, het uitschreeuwt, eisen stelt of wegkwijnt, je schuldig voelt of je schaamt over jezelf. Als het er mag zijn, is er geen strijd meer en is het oké. Dan trilt alles je energieveld uit en blijft de jij die je werkelijk bent uiteindelijk over.

Heb vrede met de ander en met de situatie waarin je je bevindt

Iedereen wil zich goed voelen, jijzelf,  maar ook de ander. Vaak blijven we echter in ons gevoel hangen over het gedrag van de ander. We vinden er heel wat van, maar ondertussen willen we wel dat die ander lief is voor ons. We vinden er wat van en voelen ons er rot over en accepteren de ander niet en zetten daarmee ZELF alle energie klem waardoor er geen verandering mogelijk is.

Onze gedachten en ons gevoel over die ander hebben een enorme impact op (het gedrag van) de ander, waarmee we dus alles in stand houden. We kunnen onszelf daardoor zelfs chronisch geraakt voelen en willen dan niet meer lang in de buurt van de ander vertoeven.  Daardoor blijft die ander alleen nog maar meer op afstand en blijft ons uit te weg gaan, waar we ons vervolgens ook weer rot over voelen en nog meer in de weerstand gaan ff wegkruipen. Toch zetten we dit zelf neer en blijven daar nieuwe ervaringen op aantrekken.

Verwachtingen

Dan zijn er ook nog verwachtingen. Bij voorkeur verwachten we van een ander dat hij of zij op eenzelfde manier met jou omgaat als jij dat met die ander doet en dat hij of zij net zo empatisch en zorgzaam is, jou steunt en liefheeft, maar voelen ons teleurgesteld als die ander dat niet (altijd) waarmaakt.

Daar lijnrecht tegenover staan negatieve verwachtingen in combinatie met bepaalde geloofsovertuigingen: ‘Hij / zij zal wel geen aandacht voor mij hebben’. ‘Hij heeft nooit aandacht voor mij’. ‘Dat overkomt mij nou altijd’. Of: ‘Ze kiezen altijd voor een ander en ik sta er weer alleen voor’ of ‘Niemand begrijpt mij’ en ‘Het leven is zo zwaar’ waarop we vervolgens steeds ook weer nieuwe ervaringen op aantrekken in ons leven.

En zo loopt het op en komen we vast te zitten in een negatieve spiraal naar beneden. Dat kunnen vele onbeduidende gevalletjes zijn maar ook een enkele grote waarin we blijven hangen en wat we niet willen voelen of ervaren. 

Toch is het de enige manier om er dwars door heen te gaan, waarbij alles aangekeken en gevoeld wil worden. dan pas kan het omgezet worden en getransformeerd, omdat ook alles wat er onder zit erin wordt meegenomen.

girl-583917_640

Wat kun je doen

Als je beseft dat niemand jouw eigen tekorten kan invullen – want dat is het als je iets van een ander wilt – en dat niemand behalve jijzelf jouw pijn, emoties en overtuigingen kunt gaan omzetten en overschrijven, dan zoek je het niet langer in de ander of in de verandering van de ander. Dan loop je er niet meer voor weg. Dan zul je daardoor een grote stap kunnen zetten en bepaal je zelf de kracht van je Eigen Transformatie. Dan is het tijd om je je niet meer op de ander te richten, maar om naar binnen te keren.

Dat zou als volgt zou kunnen gaan

Er gebeurt iets wat je niet fijn vindt, gedrag, woorden, een situatie, wat dan ook en je voelt je er door geraakt. Er komen emoties om de hoek kijken waarbij jij wilt reageren naar die ander toe. Praten vanuit die pijn komt moet goed over, zeker niet als je boos bent of iets van de ander wil, terwijl jij in de weerstand of pijn zit. Keer liever naar binnen.

Stap 1 = voelen. Je bent je bewust van wat je voelt en neemt daar even de tijd voor, bij voorkeur voordat je je mond open doet.

Stap 2 = Heeft het met mij te maken? Is de vraag die je jezelf nu stelt en als er emoties bij om de hoek komen kijken, heeft het altijd met jou te maken.

Stap 3 = Bij Jezelf blijven. Normaal gesproken ga je ‘in een hoekje zitten huilen’ of word je boos en gaat vanaf het balkon met bloempotten smijten. Daar zitten uiteraard heel veel gradaties van mogelijkheden tussen in. Je raakt overmant door je emoties en het lijkt alsof je je automatische reactie niet tegen kan houden, je hersenbalk slaat letterlijk dicht waardoor dat ook echt niet anders lijkt te kunnen. Toch kun je dit met je bewustzijn stoppen. Je voelt als het ware wellicht ook dat je buiten jezelf komt te staan. Op dat moment neem je de beslissing dat je bij jezelf blijft. ‘Ik blijf’, zeg je dan bijvoorbeeld in en tegen jezelf. En dan open je je voor dat wat je voelt waarvan je weet dat het van jou is en laat je de energie van de emoties ‘gewoon’ door je heen stromen.

Stap 4 = Herken je dit patroon? Heb je dit vaker meegemaakt? De kans is groot dat je dit herkent, als je daar bewustzijn op zet, kun je tegen jezelf zeggen: ‘Maar dit ga ik nu niet doen, ik blijf’.

Als je nog een stap dieper wil gaan, kun je je afvragen of je dit gevoel van vroeger kent. Soms is daar de herkenning voldoende en soms komt er dan een beeld of herinnering naar boven, waarop je met het Innerlijke kind aan de slag zou kunnen gaan.

Stap 5 = Behoeften opvullen. We willen graag dat de ander zich anders gedraagt en willen onze behoeften en te korten (van vroeger!) opvullen. Vraag jezelf dan af: Wat heb ik nu nodig. Laat dat vervolgens naar je toekomen als dat een bepaalde vorm van energie is of geef jezelf een knuffel en ga met een kopje thee en een knuffeldeken op de bank zitten bijvoorbeeld. Door voor jezelf en je eigen behoeften te zorgen zul je van binnenuit opgevuld raken, waardoor je het niet meer ergens anders opgevuld hoeft te zien. En bovendien zul je tegelijkertijd ook je negatieve geloofsovertuigingen (ik ben geen liefde waard…) hiermee overschrijven.

Stap 6 = Je niet langer verbinden met de energie van de ander. Zijn de voorgaande stappen niet voldoende geweest, verbindt je dan niet langer met de afstand (bijvoorbeeld) van de ander door dit letterlijk in jezelf te zeggen: ‘Ik verbind mij niet langer met deze afstand van mijn partner’. Pas wel op, dit zorgt voor grote veranderingen!

En als je het idee hebt dat je gevoel hebt overgenomen, dan hoef je jezelf alleen maar dit te vragen: ‘Is dit van mij’. Als dat niet zo is, dan stroomt dat wat niet van jou is, ook weer terug naar de ander. Dit kun je ook in een eerdere fase van dit proces toepassen als je geen idee hebt waar de ‘rottigheid’ vandaan komt.

Stap 7 = Je trilling verder ophogen met dankbaarheid, zelfliefde en ander energiewerk en innerlijke kracht opbouwen.

Dat proces zou er zo uit kunnen zien

Hier voel ik me helemaal niet prettig bij, ik voel me leeggelopen, ik voel me alleen en teleurgesteld bijvoorbeeld. Of: ik moet het ook altijd zelf doen. Dat kan vaak een gevoel en overtuiging in één zijn. ga het gevoel door je heen laten stromen, het is helemaal niet zo erg om echt et voelen. Al het andere is een soort van slachtofferschap (ziek op bed, verdrietig, de hele dag huilen of boos). Dat is ook niet erg, dan is dat nodig en weet je ondertussen dat je aan het groeien bent en dat er een moment komt dat je je beseft wat je aan het doen bent (vechten tegen) en kun je het dan omzetten. Tot die tijd bouw je op en kun je op het moment suprême alleen nog maar meer omzetten. Je hoeft je dus nergens meer tegen te verzetten.

Dat wat zich aandient, mag er gewoon zijn, ook dat wat je voelt van anderen. als je het niet zo erg vindt, bewust bent dat het niet van jou is, het aanwezig laat zijn, kan het jou ook zo weer verlaten.

Weet dat hoe meer innerlijke kracht jij opbouwt, hoe meer jij in balans bent, hoe natuurlijker de emoties en gedachten vanzelf afvloeien, ook die van anderen. Want ook dat overnemen doe je alleen maar zelf en komt vaak voort uit patronen van vroeger die je in je volwassen leven nog steeds in stand houdt.

Kun je daar hulp bij gebruiken?

Op 27-10-2021 is er weer een Groepsheling in het veld van de Oermoederfrequenties en is volledig gericht op de heling en verbinding met het (gouden) innerlijke kind. 

sunset-585334_640

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.