Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Verbind jezelf met de energie van de HERFST en laat los

| Geen reacties

De herfst nodigt je uit om te reflecteren en los te laten. De bomen zullen hun bladeren verliezen: ze laten los en nodigen ons het zelfde te doen. Ook jij mag het oude achter je laten en het nieuwe omhelzen. Alles wat je de afgelopen tijd hebt meegemaakt en de ervaringen die je hebt opgedaan, mag je laten bezinken doordat je naar binnen keert. Tegelijkertijd bereid je jezelf zo ook voor op de winter waarin het vooral gaat om de diepe verbinding met jezelf.

Door je bewust af te stemmen op de energie van de herfst zul je meer kunnen loslaten waardoor je ook je eigen kracht  weer makkelijker kunt hervinden. En dat kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld met het stimuleren van bepaalde drukpunten, waardoor je loslaat en de energie weer (beter) gaat stromen en je immuunsysteem ook nog eens een boast krijgt.

Long en darmmeridianen

De meridianen, die bij de herfst horen, zijn de long- en darmmeridiaan. De longmeridiaan staat vooral voor verdriet, maar ook voor kracht omdat ademhaling ook nieuwe energie brengt. De darmmeridiaan daarentegen staat vooral voor rigiditeit en vasthouden waarbij vaak spijsverteringsproblemen ontstaan. Veel darmproblemen vinden hun oorsprong dan ook in het vasthouden van oude patronen.

Met het stimuleren van bepaalde drukpunten op die long- en darmmeridianen laat je los en zal de energie in jou weer beter doorstromen waardoor je je beter zult voelen en vooral energieker.

Het zal tegelijkertijd ook je spijsverteringsorganen versterken en stimuleren waardoor ook je immuunstelsel wordt versterkt. Dat kun je juist in deze tijd vast wel goed gebruiken.

De belangrijkste drukpunten voor de herfst

Het eerste punt dat van belang is, is Long 1. Dit punt staat er vooral om bekend dat je er verdriet mee loslaat en is daarmee ook zeer geschikt om te stimuleren gedurende rouwprocessen. Het gaat hierbij om recent maar ook om oud verdriet dat je met acupressuur gedoseerd en in kleine beetjes kunt loslaten.

Daarnaast zorgt stimulatie van dit punt voor een diepere ademhaling en verlicht het ook nog eens  hoestklachten, doordat je met het stimuleren van deze plek slijm helpt oplossen. Door de verdieping van de ademhaling neem je meer energie in je op en zul je je krachtiger voelen.

Long 1 is bij veel mensen een gevoelige plek en dat impliceert dat er echt nog iets zit dat losgelaten wil worden. Het punt bevindt zich in de beide hoeken net onder je sleutelbeen, tegen je schouderkop aan (zie foto). Je mag dit punt blijven stimuleren totdat je warmte voelt. Neem daarna je lichaam eens goed waar en merk dan eens op wat je voelt en hoe je je voelt!

Door contact te maken met je lijf na elk punt dat je stimuleert, zal er meer los gelaten kunnen worden.

20201009_124514

Het tweede acupressuurpunt is Dikke Darm 1. Ook dit punt staat voor loslaten van verdriet. Het vermindert daarnaast ook eventuele druk op je borst (die ontstaat wanneer je je geraakt voelt in oude pijn) en vertraagt je ademhaling waardoor je makkelijker loslaat. Door het loslaten van die oude pijn open je jezelf en kom en kom je meer in het NU terecht.

De Dikke Darm 1 bevindt zich op je wijsvinger, aan de kant van je duim. Het is een fijn punt om tijdens je meditatie vast te houden en zal er voor zorgen dat er een  fijne energiestroom op gang wordt gebracht. Maar daarbij ook veel contact met dat wat je voelt in je lichaam.

20201009_142722

Het derde punt dat bij de herfst hoort, is Dikke Darm 4. Misschien herken je deze nog uit mijn artikel ‘Hoe je jezelf gezond kunt houden’ om de energie in je hoofd, borst en buik te stimuleren en verbinden.

Ik ken dit punt zelf vooral als het punt voor pijnverlichting, met name voor hoofd-, nek- en schouderklachten. Maar het is nog veel meer dan dat. Het stimuleren van dit punt zorgt ook voor een versterking van het immuunsysteem waardoor griepachtige klachten zoals koorts en hoest kunnen verdwijnen. Daarnaast zorgt het voor een fijne detox en zuivert het je lichaam, en helpt het bij  verdriet en rouw.

Veel mensen zien dit punt als een echte krachtplek dat je stimuleert in het zijn. Het punt ligt op het vlies tussen je wijsvinger en duim, tussen de botten in (zie foto). Voor een optimaal effect stimuleer je dit punt een paar minuten lang door er stevig op te drukken.

20200917_220450

En misschien vind jij dit ook wel belangrijk

Voor mij horen hier meer punten bij die onlosmakelijk zijn verbonden met het versterken van je immuunsysteem. Iets wat in de herfst en in deze tijd zeker geen overbodige luxe is.

Maag 36 versterkt je algehele vitaliteit in immuniteit en verlicht spijsverteringsklachten. Maakt ook minder moe. Dit punt zit aan de buitenkant van je scheenbeen, op een hand afstand vanaf je beide knieën.

20200917_220543

Nier 27 versterkt je immuunsysteem en versterkt je ademhaling. Daarnaast is het een belangrijk punt voor het loslaten van angsten. En helpt het ook bij ademhalingsproblemen, hoesten en astma. De punten (zie foto) bevinden zich in de holtes in het midden onder je sleutelbeen.

20200928_133138

Dikke Darm 5 brengt o.a. je zenuwstelsel tot rust en herstelt een verzwakt immuunsysteem door stress. En nog veel meer zoals onder andere gewrichtsklachten. Het punt bevindt zich onder je handpalm bij de duim, bij de grens van je hand en polsen.

Precies aan de andere kant van je pols bevindt zich Long 9 en wordt vaak in combinatie met Dikke Darm gebruikt en zul je aan beide kanten pijnplekken aantreffen en willen derhalve allebei gemasseerd worden. Long 9 brengt verlichting bij verkoudheid en slijm in keel en neus. Het opent ook je borst waardoor er meer zuurstof verspreid wordt én verlicht pijn in je enkels. 

Dikke Darm 5

Long 9

Met Dikke Darm 11 kalmeer je ontstekingen en versterk je je immuunsysteem. Het helpt je ook bij hoofdpijn, keelpijn, en koorts en stimuleert je spijsverteringsorganen en verlicht buikkramp. Het punt bevindt zich in je elleboog, precies op het punt waar je huidplooi eindigt als je je arm naar je toebuigt (zie foto’s).

20201009_150353

En als laatste mag Milt 6. absoluut niet ontbreken. Milt 6 is samen met Dikke Darm 4 en maag 36 het belangrijkste punt om het immuunsysteem te versterken. Samen werken ze erg  goed bij verkoudheid en griep. Met preventief masseren kan het ook ziekte voorkomen. Helpt ook bij slapeloosheid en angsten.  geslachtsorganen en helpt bij slapeloosheid en angsten. 

Je vindt de plek op je onderbenen, op zo’n 4 vingers vanaf je enkel aan de binnenkant. Net naast je knokkel leg je je vingers neer, naast de 4 vingers in een rechte lijn met je enkel tref je milt 6 aan. Ik raad je aan om na het masseren van dit punt ook met je duim in een rechte lijn naar je enkel toe te bewegen. Niet zelden zul je hier nog wat meer pijnplekjes kunnen aantreffen die om aanraking vragen. 

Pas het toe tijdens je meditatie

Het lijkt misschien wel weer wat ingewikkeld, maar echt, het tegenovergestelde is waar (voor mij). Een kleine moeite met een groots effect. 

Hou je je focus op je lichaam tijdens het masseren, dan gebeurt er nog meer (is mijn ervaring). En tijdens je meditatie versterkt het veelal de stilte en ben je toch al met jezelf bezig. Je zult merken dat de energie daarna nog heerlijker door je heen stroomt. 

 

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.