Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Vergeven

| Geen reacties

Op weg naar ons eigen innerlijke licht in deze bijzondere tijd komen er wel eens obstakels op ons pad. En die obstakels kunnen wel eens bijzonder heftig zijn. We denken vaak dat een ander ons iets aandoet, maar wat gebeurt er werkelijk?

Het proces

Er gebeurt iets. Je wordt geraakt door het gedrag van een ander. Je voelt je teleurgesteld of aangevallen. Je voelt je in de steek gelaten, alleen of zelfs eenzaam. Je denkt dat je ook nooit iets goed kunt doen, je voelt je minderwaardig ten opzichte van een ander en als je in een nieuwe situatie terecht komt, probeer je uit alle macht dit nare gevoel te voorkomen. Maar dan kom je er uiteindelijk achter dat je jezelf niet meer kunt zijn en je voelt je nog slechter. We verstarren. We stoppen met ademhalen. We verkrampen. We worden boos, verdrietig of bang. En vervolgens geven we een ander de schuld.

girl-224593_1280

Elk mens reageert anders op pijn, maar in hoofdlijnen zijn er 4 reacties te onderscheiden:

 1. We zetten een masker op en verschuilen ons achter een mooi uiterlijk, een mooi huis, een goede baan of een andere prestatie en dan kunnen we ons weer goed voelen over onszelf of we doen alsof er niets aan de hand is;
 2. We vluchten of we vechten als oerinstinct. Dat had heel vroeger in de oertijd zeker zijn nut, maar het helpt ons nu niet verder;
 3. We zoeken lapmiddelen en vluchten in medicatie, drank, drugs, seks of zelfs spiritualiteit. Maar wat we in feite werkelijk doen, is de pijn ontvluchten maar we denken dat we er weer tegen kunnen.
 4. We praten alles goed en denken dat het zo erg nog niet is. Maar dan ontkennen we in feite alles.

Al deze reacties op pijn lijken in eerste instantie vaak een prima oplossing te zijn, maar niets is minder waar. Uiteindelijk kiezen we ervoor om geen pijn te voelen. Logisch, dat wel. Maar het helpt niet. Gevolg is dat de laag van pijn in feite alleen maar groter wordt en de situaties die we daarmee op onszelf afroepen, niet verdwijnen.  Het zal hoogstwaarschijnlijk alleen maar erger worden en we voelen ons steeds meer in de steek gelaten. Of we gaan opzoek naar een nieuwe uitdaging.

In het allerergste geval kunnen we niet anders meer dan denken aan dat wat een ander ons heeft aangedaan en uiteindelijk worden we ziek. Dit is het punt waarop we onszelf verliezen en onszelf volledig afhankelijk maken van een ander over hoe we onszelf voelen.

Op weg naar vergeving

Besef dat vergeven niet betekent dat je alles goedkeurt. Vergeven maakt datje loskomt van de gevoelens die daarbij horen. Met vergeven doe je vooral jezelf een plezier, want het vasthouden van boosheid en verdriet heeft vooral invloed op jezelf en niet op de ander. Besef ook dat er in het verleden iets is gebeurd, maar dat het nu vooral je gedachten zijn die ervoor zorgen dat je je er nog steeds naar over voelt. Je geeft een ander de schuld, maar je doet het zelf. En je kunt het alleen oplossen door middel van actieve acceptatie en door je in te leven in de ander.

Wat je echt moet weten over vergeven

Vergeven is waarschijnlijk één van de moeilijkste dingen in het leven, maar wel nodig als je verder wil komen. Als je niet vergeeft, dat blijft die persoon of situatie een rol spelen in je leven, vaak op onbewust niveau, met als gevolg dat we soortgelijke nieuwe situaties op ons afroepen, die ons het zelfde gevoel van pijn geven, of erger.

Volgens de Wet van Aantrekking is dat wat je terugziet in je leven, een afspiegeling van je eigen innerlijk. Het is je eigen uitstraling, dus als jij je niet goed voelt over jezelf, dan resoneert een ander op die trilling en trek je situaties aan, die jouw gevoel over jezelf alleen maar bevestigen….  Maar we worden boos op een ander.

Besef dat vergeven niet betekent dat je alles goedkeurt, vergeven maakt je los van de gevoelens die daarbij horen. Daar doe je vooral jezelf een groot plezier mee.  Vasthouden van boosheid en verdriet heeft alleen maar invloed op jezelf en niet op de ander.

Besef dat er in het verleden misschien wel iets naars is gebeurd of gezegd, maar nu zijn het vooral je gedachten, die ervoor zorgen dat jouw pijn groeit. Je maakt jezelf bovendien afhankelijk van een ander over hoe jij jezelf voelt:  je geeft de ander de schuld. Maar je reageert zelf vanuit pijn of onmacht.

De ander reageert en handelt ook vanuit zijn eigen referentiekader en reageert ook vanuit pijn en onmacht. Dat wat er gebeurt, heeft vaak weinig met jou te maken maar vooral met de pijn van een ander.

Je kunt het verleden niet veranderen. Dat is zeker. Je kunt een ander ook niet veranderen. Je kunt er wel voor kiezen om er zelf anders mee om te gaan, want als je geraakt wordt heeft het altijd met jezelf te maken en daar kun je wel wat mee doen.  Een ander vergeven is jezelf bevrijden.

woman-523521_1280

En nu zelf doen …..

Schrijf alles op wat je dwars zit over iemand of een situatie of maak een lijst van mensen die je nog hebt te vergeven mocht daar sprake van zijn.  

Ga er dan eens lekker voor zitten of liggen en zorg ervoor dat je je goed kunt ontspannen door je aandacht te richten op je ademhaling of op je lichaam. Je kunt ook de oefening opladen / ontladen doen, ook dat brengt je aandacht naar binnen en zorgt voor diepe ontspanning.

 1. Vergeef je zelf

Als je lekker ontspannen bent, denk dan eens aan de situatie en aan de persoon waar je weerstand tegen voelt en vergeef eerst jezelf:

 • voel waar de spanning zit in je lichaam
 • adem en laat de spanning vrijdag
 • laat het maar gewoon gebeuren

       2.  Voel de ander

Denk nog eens aan de situatie en de persoon die daarbij hoort. Wat is er gebeurd? Wat voelt de ander? Stap eens in de huid van de ander en voel wat je daar voelt.

 • voel je onmacht of angst, zie je een onvermogen?
 • kan degene werkelijk niet anders?
 • snapt hij er niets van?
 • of voel je misschien liefde, terwijl je dacht dat het er niet was?

Laat maar eens binnenkomen wat de ander voelt … niet vanuit de persoonlijkheid van de ander, maar vanuit de ziel.

 1. Wat denk je eigenlijk

Denk opnieuw aan de situatie en de persoon die daarbij hoort. Wat is er gebeurd? Wat voel je?

Wat denk je terwijl jij deze gevoelens hebt. Word bewust van wat je denkt! Deze gedachten houden je tegen om te vergeven en verder te gaan!!!

 1. Doe wat je moet doen

Nu je weet hoe de ander zich voelt, kijk dan eens nu hoe je tegenover de ander staat en doe nu wat je moet doen….  Laat het maar gebeuren ….

 1. Het je er wat van geleerd van deze situatie of deze persoon?

Heb je jezelf er door heen geslagen en ben je overeind gebleven? Of wil je het nu anders gaan doen? Kijk je misschien anders tegen de situatie aan? Hoe moeilijk het misschien ook is, kun je iets bedenken wat het jou heeft gebracht. Als het niet direct komt, geeft het niet. Geef dan je systeem toestemming om je op het positieve te richten …

 1. Wees dankbaar

Wees dankbaar dat je nu hebt mogen ervaren wat een ander voelt en dat de ander jou kan helpen oude pijn los te laten. Geef je systeem opnieuw toestemming om je op positieve gevoelens te richten die je wilt ontdekken.

 1. Vergeef

Zie jezelf tegenover de ander staan en zeg: ‘Ik vergeef je. Vanaf nu heb ik geen nare gevoelens meer over jou, want ik begrijp nu waar jouw gedrag vandaan komt. Ik hoef geen excuus van je, maar ik kies er nu wel voor om al mijn gevoelens over deze situatie los te laten…….

Voel dat dit je hart vrij maakt en laat de liefde voor jezelf en anderen weer stromen. Vergeven brengt je dichter bij jezelf en bij wie je wilt zijn. Het is een daad van liefde.

Hulp

Soms kan het proces van vergeven heel moeilijk zijn en kun je er wel eens wat hulp bij gebruiken, kom dan 17 december naar de meditatieavond. Op deze avond besteden we aandacht aan de stilte in ons zelf door middel van een prachtige nieuwe reis naar binnen om een bepaalde persoon of situatie los te laten, ook geschikt voor situaties die jou simpelweg irriteren.  Je kunt ook een individuele afspraak maken.

Nefertum

In mijn praktijk ondersteun ik mensen bij het loslaten en accepteren van trauma’s en andere gebeurtenissen door middel van energetische sessies in combinatie met het intuïtieve coachgesprek. Ik ga ervan uit dat je vanuit inzicht werkelijk kunt veranderen, dat alles reeds aanwezig is in jezelf om gelukkig te zijn. Ik help je de weg daar naar toe te vinden.

Geef een antwoord

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.