Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Mindful Ouderschap – 4 Gouden regels

| Geen reacties

In wat voor situatie je ook zit met je kind, Mindful Ouderschap is de basis van een gelukkig kind. Volgens Claudia Gold – auteur van het boek “Het geheim van een gelukkig kind” verminderen ook problemen vanuit de basis van een kind en kunnen deze soms zelfs oplossen. Met Mindful Ouderschap geef je je kind een mooie basis mee.

Dit artikel is onlangs gepubliceerd op www.nieuwetijdskind.com.

Mindfull ouderschap is niets meer en niets minder dan volledig in het hier en nu je kind accepteren wie het is en wat het laat zien. Dat klinkt heel eenvoudig, maar in de praktijk is dat wel eens anders. Soms lijkt niets meer te werken en heb je alles al geprobeerd wat je wordt aangeraden te doen. Feit is dat jij zelf de ouder bent van jouw kind en dat jij het beste aanvoelt wat jouw kind nodig heeft. Er is geen universele gebruiksaanwijzing die jou kan zeggen wat je moet doen en jou zegt wat werkt voor jouw kind, want ieder kind heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing.

Toch heb ik een 4 – stappenplan ontwikkeld naar Mindful Ouderschap toe. Dit stappenplan schrijft jou niet voor wat je moet doen, maar verklaart wel wat er gebeurt als je op een bepaalde manier met je kind omgaat. Het geeft je tevens inzicht in hoe het anders kan, zonder dat je wilt dat je kind verandert, het gaat er vooral om hoe jij er in staat. In principe is dit stappenplan een uitvoering van de Wet van Aantrekking – een Universele Levenswet – gericht op hoe je kunt omgaan met je kind en wat er gebeurt als je dat niet doet. Het brengt jou verlichting en het ondersteunt jouw kind te zijn wie het is, zodat het kan opgroeien in zelfvertrouwen en een gezonde eigenwaarde. Een ding is zeker, als je het te pakken krijgt, zal er veel in jullie leven gaan veranderen!

DSCN8051

Stap 1 = Volledige acceptatie

Mindful Ouderschap begint bij een volledige acceptatie van wie jouw kind is en wat jouw kind laat zien en dat begint bij de bewustwording van jouw eigen reactie op je kind.

Veel mensen denken dat zij hun kind al accepteren en goedkeuren zoals het is. Toch merk ik  in de praktijk dat dat vaak anders ligt.  En wat is nu werkelijke acceptatie precies? En kun je dat zelfs als jouw kind zich heftig gedraagt en het niet wil luisteren en doen wat jij wil?

Veel mensen verwarren volledige acceptatie met het goedkeuren van gedrag, maar dat is niet wat ik daarmee bedoel. Ik bedoel dat je elk gedrag – ongeacht wat je kind je ook laat zien – er kunt laten zijn, zonder alles goed te keuren en zonder over jouw grenzen heen te laten gaan. Het is juist de kunst grenzen te stellen terwijl je rekening houdt met de gevoeligheid van je kind.

Op het moment dat je het gedrag er kunt laten zijn, gaat er geen negatieve energie meer naar het gedrag van je kind toe en wordt de situatie dus niet meer gevoed. En denk er dan eens aan dat elk gedrag – hoe naar ook – altijd een reden heeft. En hoe naarder het gedrag, hoe moeilijker je kind het heeft.

Het lijkt soms een enorme uitdaging en eerlijk gezegd, vraagt het ook wel wat discipline, maar als je eenmaal de knop hebt gevonden, wordt elke situatie beheersbaar.

Stap 2 Heb vertrouwen in je kind

Mindfull ouderschap betekent ook vertrouwen hebben in je kind. Het betekent erop vertrouwen dat je kind het aankan. Dat is een fijne en uitdagende energie voor het kind, waardoor er mogelijkheden gecreëerd worden, terwijl het ook goed is als de tijd daar nog niet rijp voor is. Dan tune je werkelijk in op de mogelijkheden en het vermogen en eigen kracht van je kind zelf. Dan kan daar alleen maar meer van komen.

Volledige acceptatie van je kind zelf en zijn gedrag en het vertrouwen in je kind zorgen ervoor dat je kind zelf leert te vertrouwen op zijn eigen kracht. Dan leert je kind zijn eigen emoties reguleren, krijgt meer zelfvertrouwen en bovendien verhoogt het ook nog eens de eigenwaarde van je kind.

DSCN7960

Vertrouwen hebben in je kind betekent ook vertrouwen hebben in de ervaringen van je kind, wat je kind ook overkomt. Gun je kind vooral zijn eigen ervaringen, het is hier juist op aarde om te ervaren. Als je erop vertrouwt dat je kind het makkelijk aankan, zend jij een positieve energie uit. En denk dan ‘Mijn kind kan het aan, want anders was het er niet.’

Dan leert je kind zijn eigen oplossingen te vinden en te vertrouwen op zijn eigen (innerlijke) wijsheid. Dat betekent overigens niet dat je nooit meer mag helpen, jij bent de ouder en je hebt de taak jouw kind te beschermen als dat nodig is of voor je kind op te komen, maar dan wel vanuit het vertrouwen dat zij het aankan. Hoe moeilijk soms ook.

Onthoud dat weerstand alleen nog maar meer oplevert van iets wat je juist niet wil. Dan richt je namelijk jouw energie juist op de ongewenste situatie. En dat waar jij je aandacht op richt, komt alleen maar meer van volgens de Wet van Aantrekking. Niet doen dus.

Stap 3: Erkenning van je eigen stuk en spiegelgedrag

Mindfull ouderschap betekent ook dat je naar jezelf kijkt, naar je eigen stuk. Wat is van jou en wat is van je kind? Als je op deze manier naar je kind leert kijken, leer je veel over jezelf en je leert de energiestromen van je kind en jezelf te onderscheiden.

Als de volledige acceptatie van (het gedrag van) je kind en het leren vertrouwen op het vermogen van je kind problematisch is, of als je elke keer (diep) geraakt bent door de omstandigheden van je kind of door iets dat anderen jouw kind ‘aandoen’, dan is de kans groot dat het een stuk van jezelf is, van vroeger, wat je nog geen plek hebt kunnen geven.

Als je daar naar leert kijken, is de eerste stap je eigen stuw eruit te halen, zodat je je kind in staat stelt zelf een oplossing te vinden voor zijn of haar probleem wanneer de tijd daar rijp voor is.

In dat geval help je je kind door je zelf de volgende vraag te stellen: ‘Is het mogelijk dat dit stuk van mij is?’  Als het je raakt, ga er dan maar van uit dat het antwoord altijd bevestigend is. En besef dan dat je kind jou niet is. Er zijn wellicht in meerdere of mindere mate overeenkomsten, maar er zijn ook duidelijke verschillen. Bovendien leeft jouw kind in een andere tijd en heeft het andere ouders.

Spiegelgedrag

Juist de kinderen van Nu, geboren met een steeds hoger bewustzijn zijn in staat mee te trillen op onze frequenties. Dit noemt met spiegelgedrag. Vooral de hoogsensitieve kinderen voelen veel van ons. Met gedrag en zelfs met ziekte laten zij zien dat je (ook) zelf aan de slag mag of dat het juist anders mag. Ga er maar van uit dat als je diep geraakt wordt door je kind, dat het altijd (ook) een eigen stuk is.

Je kind daagt je uit

Het kind van nu daagt jou uit. Niet om jou te pesten, maar om jou te laten zien dat je zelf aan het werk mag en dat is soms ontzettend heftig. Je kind spiegelt oude stukken, maar ook allerlei dagelijkse en praktische omstandigheden, zoals jouw drukke agenda of een vol hoofd.

Soms laat je kind je zien dat het ook wel anders zou mogen, omdat jouw standpunten misschien wel achterhaald zijn. Het kind van nu wil gewoon graag met respect behandeld worden en gezien worden als een volwaardig gesprekspartner.

Je kind zal je uitdagen terug te keren naar het hier en nu en in het werkelijk aanwezig zijn voor je kind. Zodat jij kunt leven vanuit je hart en vrij van elke ballast vanuit je verleden. En als dat lukt, zie je het direct terug.

gezin 2010-5_090

Stap 4 Volledige zelfacceptatie en zelfvertrouwen

Uiteindelijk betekent Mindful Ouderschap ook dat je jezelf volledig kunt accepteren wie je bent, dat jij ok bent, dat je vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Dat je goed bent zoals je bent en dat je het waard bent te leven zoals jij dat wenst. Ook of misschien wel juist ook als ouder. En wat er ook in je leven gebeurt, vertrouw er maar op dat je het aan kan met gemak. Want anders was het er niet. En het mooie is, dat ook dit stuk door je kind gespiegeld wordt.

Zie het als een kans om te helen en je kind te helpen.

Het geeft niet als het Mindful Ouderschap even niet lukt en het wordt je te veel. Als je maar in staat bent weer terug te keren naar het nu en als het nodig is je excuses kunt aanbieden en hulp kunt zoeken. Weet dat er nooit sprake is van schuld. Je doet altijd wat je kan en dat is altijd goed genoeg. Jij bent de ouder, jij houdt van je kind. Altijd. En dat is goed genoeg.

Je maakt ook geen verkeerde keuzes. Die bestaan niet. Je leert en je ervaart. En alles is altijd nodig geweest om verder te komen. Dat geldt ook voor je kind. Je kind heeft jou uitgezocht en heeft deze ervaringen nodig om te zijn wie het is. Net als jij. Het is er niet voor niets! En het is ok.

Tot slot

Ik hoop dat dit stappenplan jou een eerste aanzet geeft om op een andere manier naar je kind en naar jezelf te kijken. Elke stap in dit proces wordt je aangereikt door je kind en daarmee is het een kans om te doorleven en los te laten, door te accepteren, wat de uitkomst ook moge zijn. Het is een kans op beter, voor je kind en voor jezelf.

En als je deze stappen werkelijk zet, dan zie je het terug in je leven.

Nefertum voor Kidz

In mijn praktijk ondersteun ik kinderen die het moeilijk hebben en ook hun ouders, juist omdat ik als geen ander weet hoe naar het is als het niet goed gaat met je kind. Mindful Ouderschap maakt vaak onderdeel uit van het programma van Nefertum voor Kidz, het ondersteunt ouders in hun eigen liefdevolle begeleiding.

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.