Nefertum

"Zijn wie je werkelijk bent"

Harmonie in je gezin

| Geen reacties

Is dat niet wat we allemaal graag willen? Dat het goed gaat met je kind(eren), dat je jezelf fijn voelt en dat er een geheel is. Zeker als je zelf ook gevoelig bent. Daardoor kan het zijn dat je juist je kind(eren) het graag naar de zin wilt maken, omdat je misschien geen confrontatie wil. Of dat je jezelf een beetje overslaat en zelf geen tijd of ruimte meer ervaart of dat je juist je kinderen in toom probeert te houden. Of je streeft er elke dag naar om harmonie te bereiken en vast te houden.

Gevolg kan zijn dat je kinderen gebruik maken van jouw zachtheid en reageren op je focus op harmonie. Dat ze grenzen gaan opzoeken of jou gaan claimen. Of dat kinderen hun spontaniteit een beetje kwijtraken als ze altijd rustig moeten zijn. Wat kun je wel doen?

Een hoogsensitief kind (én ook alle andere kinderen) gedijt het beste bij duidelijke grenzen én een kader, waarbinnen zij zich vrij mogen bewegen. Vooral die vrijheid is voor veel (nieuwetijds)kinderen erg belangrijk. Maar ook de duidelijkheid en de duidelijke grenzen, omdat ze dat doet helpen bij het bij zichzelf blijven, bij hun eigen IK. En het helpt ze bij het leren aanpassen. Omdat dat er ook bij hoort (zonder dat het zich daarbij zichzelf kwijtraakt).

Ze hebben jou nodig

Al deze mooie kinderen gedijen ook het beste bij een ouder die in balans is, die geaard is en gecentreerd. Een ouder die zichzelf niet overslaat, die ook rekening houdt met zijn eigen wensen én die van de ander. Omdat je anders leert dat je zelf niet zoveel waard bent en kinderen deze kwaliteit heel makkelijk kunnen overnemen. Of ze leren dat een ander altijd voorgaat en zullen ook voor anderen gaan zorgen.

Ze hebben jou  ook nodig om de wereld te verkennen en zich veilig te voelen in een wereld die hen overweldigt. Dat betekent dat jij de wereld ook als veilig mag gaan leren aanschouwen, dat jij JA zegt tegen jezelf en het leven op aarde. Anders kan je kind je nooit volgen. Het doet immers wat jij doet.

En ze hebben jou nodig om te aarden, om zich welkom te voelen op de aarde. Zodat jij een anker bent voor deze gevoelige zieltjes die als taak hebben om eerst te mogen leren leven op aarde precies zoals deze nu is.

We gaan aan onze kinderen sleutelen

Vaak hebben we er alles voor over om er voor te zorgen dat ons kind (onze kinderen) zich goed voelen. En echt, er is heel veel wat je kunt doen, daar heb ik jarenlang onderzoek naar gedaan. Maar vergeet jezelf hierin niet! Want als jij het zelfde doet als altijd, dan kan er voor je kind uiteindelijk nog niet zo heel veel veranderen. Dan staat de balans en harmonie alsnog niet tot je beschikking. Maar wat dan wel?

Balans in je gezin begint bij het opruimen van onopgeloste zaken uit je verleden

Zolang je nog onopgeloste ervaringen en conflicten uit je verleden met je meedraagt, sta je in feite nog met je gezicht naar het verleden toe. Daarom mag je eerst hier mee aan de slag. Zonder dit kan er niet veel veranderen. En als je met je gezicht naar het verleden toestaat, ben je niet in het heden. Dan zullen je kinderen er alles aan doen om je terug daar terug te krijgen.

Dit geldt ook voor mensen die afstand hebben genomen, of het contact met ouders uit de weg gaan. Het gaat er hier niet om dat je alles goed keurt, wel dat je iedereen kunt aanvaarden zoals deze is. Vanuit het standpunt dat we steeds verder groeien in ons bewustzijn en dat de groei en het bewustzijn dat voor ons al binnen handbereik ligt, maar niet voor onze ouders. Zij leven veelal nog vanuit een lager bewustzijn en kunnen het nog niet omgooien of begrijpen. Voor velen lijkt dit (nog) een onmogelijke opgave, maar er zal een dag komen wanneer je er klaar mee bent hoe je leven verloopt.

Het gaat er aan de ene kant dus om dat je aanvaarding bereikt van wie de ander is en waar deze staat qua bewustzijnsniveau. Aan de andere kant gaat het er ook om dat je vrede krijgt met wat er in je verleden is gebeurd. Dat het precies de bedoeling was en dat het je gemaakt heeft wie je nu bent. Dat het je sterker heeft gemaakt en ontzettend veel heeft gebracht.

Zelfs in de extreme gevallen gaat het erom dat je in vrede komt met wat er is gebeurd. Daarbij gaat het er dan niet om dat je alles goedkeurt, maar wel dat je je trauma een plek geeft en er geen lading meer opzit. Dit lijkt misschien makkelijk gezegd, maar is vaak een beste uitdaging. Daar mag je de tijd voor nemen zolang als nodig is. En als je er klaar voor bent, kun je ook dan de stappen gaan zetten die nodig zijn en zal dat op je pad komen.

Daarna is er verbinding en kun je verder doorgroeien

Als je je basisstuk hebt aangepakt, kun je gaan leven vanuit verbinding. Dan leef je niet meer vanuit de overleving. Dan is je basis ok en kun je af en toe een stapje naar beneden gaan, wat vaak voelt als een terugval, maar wat feitelijk vaak een  stuk verdieping is. Een restpijn die aangekeken wil worden. Zodat je steeds meer pijn kunt loslaten.

Het gaat er dan ook om dat je jezelf steeds meer oké gaat vinden. Lief zelfs. En dat mag je heel bewust doen, zolang de buitenwereld jou dat laat zien. De buitenwereld – en met name onze partners en kinderen – fungeren hierbij als een zuivere spiegel. Kom je aandacht te kort, dan mag je dan aan jezelf gaan geven. Kom je liefde te kort, dan vind je jezelf nog niet zo lief of zorg je nog niet voor jezelf.

Experts geven aan dat er wel 10.000- den onverwerkte ervaringen liggen opgeslagen in je celgeheugen waardoor je jezelf bijvoorbeeld niet liefdevol en waardevol vindt, al denk je zelf misschien dat je dat wel doet. Dan geeft je lichaam iets anders aan. Uit deze onverwerkte ervaringen ontstaan onder andere negatieve overtuigingen. En die weerspiegelt de buitenwereld feilloos voor jou. En deze willen aangekeken worden. Doe je dat niet, dan voel je je steeds minder goed, ontstaan er klachten en kun je uiteindelijk ziek worden. Dan mag je weer aan de slag met jezelf !!

Balans in je gezin = balans in jezelf

Als je de balans in jezelf terugvindt, zul je het ook terug zien in je gezin. En dan gaat het er om dat je de balans weet te bewaren als je kind het een keer niet lukt. Daar is het immers kind voor en dat mag het nog leren. Ook dan heeft het jouw balans nodig om zijn eigen ervaringen te verwerken.

Opnieuw mag je weer met jezelf aan de slag gaan zodat je je kind de aanvaarding en de kracht van het NU kan schenken om zijn emoties te leren reguleren. Ook dat is part of the deal. En ook dan reageert je kind op jou en op jouw energie. Zolang als nodig is, kun je ook hier de steunpilaar zijn voor je kind al zal dit met een hooggevoelig kind best wel eens wat training in jouw zelfbeheersing kunnen vragen. Uiteindelijk kan ik je beloven dat het de moeite waard is, omdat het alles verandert.

Tot slot: draai je focus om en richt je op het mooie

Ik merk vaak dat veel ouders toch wel eens moeite hebben met het begeleiden van een hoogsensitief kind (of meer). Het vraagt soms ook best wel veel. Maar het zal vooral veel van je vragen als je denkt dat het veel van je vraagt. Als je het goed bekijkt, is er vaak maar een klein beetje extra nodig omdat het wat anders is. Of gaat het om een klein stukje van een hele dag waardoor je denkt dat de dag misschien niet geslaagd is.

Ik vermoed dat het grootste probleem die ouders ervaren, vooral met hun eigen weerstand te maken heeft. Want als je ervaringen zou toestaan er te zijn en je kind aanvaardt precies zoals het is, zonder dat het anders hoeft te zijn, en waarbij je wel grenzen stelt, dan heb je een hele andere voedingsbodem. Eigenlijk precies hetzelfde wat veel mensen doen richting hun ouders en andere mensen.

Uiteindelijk zal die weerstand ook zijn weerslag gaan hebben op je fysieke en emotionele gezondheid en kunnen bijvoorbeeld ziekten als fybromyalgie (niet voelen) en reuma (vooral weerstand) kunnen ontstaan.

Maar hoe doe je dat dan?

Ik help je graag een handje mee om uit de weerstand te komen zodat je je kind richten op het mooie in je kind en op harmonie in je gezin.

Meditatie

Zoek een plekje waar je je kunt ontspannen en waar je echt even de tijd kunt nemen voor jezelf. Begin met een rustige ademhaling en neem deze een tijdje waar. Je bewuste ademhaling zorgt ervoor dat je in een hoger bewustzijn terecht komt.

Denk dan aan een moeilijke situatie met je kind of in je gezin. Dit kun je ook toepassen op elke andere situatie waar je weerstand tegen ervaart! Je blijft eraan denken, terwijl je ook contact maakt met je ademhaling en je lichaam. Je blijft er bij totdat je rustig bent. Als er geen weerstand is, kun je dit stukje overslaan.

Dan zie je je kind voor je en richt je je op het mooie in je kind door alle mooie eigenschappen te benoemen, die het in zich draagt. Pas op, het gaat hier niet om eigenschappen die je wilt dat je kind over beschikt. Dan zal je kind het gevoel kunnen krijgen dat het ergens aan moet gaan voldoen en dat is geen fijne energie. Bovendien kan je kind dan het gevoel krijgen dat het niet goed genoeg is.

Als je de mooie eigenschappen hebt benoemd, maak je opnieuw contact met je eigen ademhaling en lichaam en voel je hoe dit voelt. Je ziet je kind in verbinding voor je, je ziet hoe mooi het is, hoe eigen. Je ziet voor je dat je kind blij is, zonder dat je daar een invulling aan geeft en verder laat je de Schepping er een invulling aangeven. Dit doe je voor al je kinderen.

Heb je een (ex)partner of is er een vader, maar is deze uit beeld, zie dan ook het mooie. Hoe moeilijk dat soms ook is. Als jij je partner afkeurt, keur je ook 50% van je kind af. Dan kan je kind zich misschien eerst achter je scharen, maar later is de kans groot dat het zich zal wreken en keert je kind zich later alsnog van je af. Maar waarom zou je dat ook doen. Het is een energie van weerstand, wat ik in heel veel gezinnen tegenkom, waar hooggevoelige kinderen veel last van ondervinden. En ik kan je vertellen dat een kind zich daar nooit goed bij kan voelen. De kans is groot dat je kind jouw frustratie gaat uitleven. Niet handig, daar bereik je geen harmonie mee. Dat geldt ook voor elk ander conflict dat je niet oplost of waar je geen werkelijke vrede mee hebt.

Dus kijk vooral naar wat er al wel ok is. Misschien is je partner de kostwinner. En misschien is je (ex)partner alleen de verwekker van je kind, maar zonder hem / haar was je kind er helemaal niet geweest. Ga op zoek naar iets wat er al wel ok is en richt daar je aandacht op.

Je kind(eren) en (ex) partner hebben nu jouw positieve aandacht gehad. Dan is het nu tijd om ook positief naar je zelf te kijken. Kijk wat er al goed is en wat je graag zou willen ontwikkelen. Zie jezelf voor je, vol zelfvertrouwen en kracht, Vitaal, geaard en gecentreerd. Als een baken voor je gezin. Want dat is wie je bent. OF je dat nu al kunt voelen of niet maakt niet uit. Zie de versie van jezelf voor je zoals je jezelf graag ziet. En voel alsof het er al is. En blijf dat even een tijdje voor je zien en voelen.

En dan zet je iedereen in het licht. Je bent bij elkaar en je plaatst een gouden zon om elk lid van je gezin heen en daarna ook om het gezin als geheel heen. Je ziet dat iedereen zich goed voelt, dat er harmonie is. En je voelt hoe dit voelt. En je beseft dat jij het baken van jouw gezin bent. Dat als er iemand even niet in balans is, jij wel voor balans kan kiezen. Door je ademhaling te vertragen en door bewust bij jezelf te blijven. Door te aanvaarden wat er is. Doe dit eens een week lang en kijk dan eens hoe het met je gezin en gezinsleden gaat !

 

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.